"Musiikin tutkimusmatkailija"

Jouni ”Tane” Kannisto (s. 1963) on suomalainen jazzmuusikko, soitinkorjaaja ja musiikkipedagogi. Hänen instrumenttejaan ovat tenorisaksofoni ja muut puupuhaltimet. Vuosina 1987–97 hän soitti Edward VesalaSound & Fury yhtyeessä.

Tane Kannisto alkoi soittaa kitaraa 12-vuotiaana, mutta laajensi kiinnostustaan pian saksofoneihin ja huiluun, joita soitti lukioaikoinaan tanssiyhtyeissä ja Turku Big Bandissä. Hän opiskeli Turun konservatoriossa pääaineenaan huilu, mutta hänen pääsoittimekseen tuli kuitenkin tenorisaksofoni.

Kannisto tapasi Edward Vesalan musiikkileirillä ja liittyi tämän Sound & Furyyn 1987. Kannisto oli mukana yhtyeen albumeilla Ode To The Death Of Jazz (ECM 1989), Invisible Storm (ECM 1991) ja Nordic Gallery (ECM 1994) sekä yhtyeen Euroopan-kiertueella 1993 ja vuoden 1997 konserttimatkalla Japaniin, Taiwaniin ja Etelä-Koreaan. Hän soittaa myös Vesalan aiemmin levyttämättömiä teoksia sisältävällä, vuonna 2013 julkaistulla albumilla Pulsacion.

Tane Kannisto on ollut mukana monissa Turun Kaupunginteatterin produktioissa jo v:sta 1984. Keväästä 2014 Kannisto on ollut mukana Carola - Maailmannainen produktiossa.

Hän työskentelee usein muun muassa yhtyeiden Rollin’ Thunder, freejazzyhtye Black Motor ja Suhkan Uhka kanssa. Hänen omaa nimeään kantavassa triossa ovat soittaneet mm. rumpali ja huilisti Simo Laihonen sekä basisti Hideyuki Shima.

Sound & Fury toimii yhä edelleen, vaikka keikkoja 9-miehiselle yhtyeelle ei ole kovin montaa vuodessa.

Black Motor on toiminut jo reilusti yli 10 vuotta. Tane Kannisto on ollut mukana vasta viime vuosina ja odottaa kiinnostuneena miten ryhmä uusiutuu, miten juttu elää ja miten kehittyy.

Tane Kannisto soittaa myös uudessa Narinkka kvartetissa. Alkuperäisen Narinkka orkesterin perusti Sampo Lassila v. 2010. Sampo Lassilan Narinkka koostuu taitavista muusikoista. Sampo Lassila on soittanut mm. Sinfonia Lahden kanssa n. 63 levytystä.

Hän esiintyy sekä säveltäjänä, sovittajana, tuottajana että muusikkona soittaen useita soittimia.
Lassilan teosluetteloon kuuluu noin 90 teosta sooloteoksista erilaisiin yhtyekokoonpanoihin.

Narinkka kvartetin muusikot ovat:

Jouni Kannisto, alto clar, tenor sax, c clar, Eb clar

Janne Tuomi, percussion , drums

Markku Lepistö, harmonikka

Sampo Lassila, kontrabasso ja sävellykset

Jouni ’Tane’ Kannisto (mm. Black Motor ja legendaarinen Sound & Fury) puhaltimillaan ja Janne Tuomi (mm. Hot Heros ja Osuma Ensemble) lyömäsoittajana tuovat uudenlaisen soinnin musiikkiin, jossa yhdistyy vapaan jazzin akustinen perinne ja uuden suomalaisen klezmerin ainekset. Kokoonpanossa haetaan tietoisesti kypsyyttä, sisäistä tulkinnallista voimaa ja musiikillista avoimuutta, joka syntyy pitkien ja monesti kohdanneiden ja risteytyneiden muusikonurien kautta. Lassila ja Kannisto ovat soittaneet ensi kerran jo koululaisina lähes neljäkymmentä vuotta sitten. Lassila ja Lepistö ovat aloittaneet yhteisen musiikintekemisen jo 1995 Doina Klemzer –yhtyeessä. Janne Tuomen muusikonura on kohdannut Lassilan ja Kanniston kanssa useissa free jazz -kokoonpanoissa jo noin 20 vuoden aikana. Kokoonpanon yksi kantava ajatus kätkeytyykin muusikoiden pitkiin työuriin ja kokemukseen - ei etsitäkään muodikasta ja vallitsevaa nuorta säihkettä, vaan kokeneiden muusikoiden kykyä hallita energiaa ja tiivistää ilmaisua.

Bändisoiton ohella Kannisto tekee opetustöitä ja puhallinkorjauksia.

Kannisto on kouluttautunut puupuhaltimien korjaajaksi vuonna 1992 Pariisissa. Soitinkorjaamon hän perusti vuonna 1994.

Tehdaskorjaamokoulutuksia hän on saanut:

Klarinetti - Buffet Paris 1992

Saksofoni - Yanagisawa Tokyo 1998

Huilu - Miyazawa


Tässä tekstissä on lainauksia Wikipediasta ja Turun Sanomien lehtijutusta.